Látogatási rend a Magas-Tátrában
Hegy- és sziklamászás a nemzeti park egész területén megengedett, a következő helyek kivételével:

A Javorinai-Széles-hegy (Siroka, Javorinská Široká) tömbje a Békás-hegyig (Žabí vrch javorový), a Rézsű-völgy (Rovienki-völgy, Rovienky), a Poduplaszki-Mormota-völgy (Svišťová dolina), a Poduplaszki-völgy (Bielovodská dolina) felső része, a Nagy-Molnár egész tömbje a Poduplaszki-Békás-tavak völgyével (Žabia dolina bielovodská) együtt – ezen rész déli határa a következő: Nagy-Békás-csúcs – Rejtett-tó (Cseh-tó) – Litvor-tó – Rovátka. Fel- és lemenet a Rejtett-völgybe (Cseh-tavi-völgybe) a Rejtett-tavi-patak (Cseh-patak) mentén vezető jelöletlen turistaösvényen és a Kis-Molnár tömbje lemenettel a Molnár-hágón keresztül december 21-től március 20-ig hegymászók és hegyivezetők számára engedélyezett;

A Karó-tavi-völgy az összes oldalkatlannal és fallal;

A Fekete-Jávor-völgy (Čierna dolina javorová) északkeleti része, délről a Jávorvölgyi-Fekete-patakkal (Čierny potok javorový) és a Fekete-tavi-tornyok (Hrebeň Snehových veží) gerincével határolva. A korlátozás nem vonatkozik a Kis-Jég-völgy (Ľadová dolinka) elérésére, ha azt a Jég-völgyi-csorbán (Ľadové sedlo) keresztül és a Fekete-tavi-tornyok gerincének megkerülésével tesszük);

A Bélai-Tátra (Belianske Tatry) teljes területe;

A Hunfalvi-gödör (Huncovská kotlinka) a Nagy-Morgás (Veľkej Svišťovky) délkeleti részével;

A Szalóki-völgy (Slavkovská dolinka), a sziklafalakat beleértve egészen a Fonatos-padig (Granátovú lávka);

A Stólai-völgy (Štôlska dolina) északról az Oszterva–Koncsiszta gerinccel, délről a piros jelzésű turistaösvénnyel (Felső turistaút, Magistrála) határolva;

A Kriván minden gerincével és környező völggyel, azaz a Nefcer-völggyel (Nefcerka), Kriváni-katlanvölggyel (Kotliny), Rút-szakadékkal (Škaredý žľab), Hátsó-Vázseci-völggyel (Hátsó-Handel-völggyel, Za Handel), Száraz-Vázseci-völggyel (Suchá Voda), északkeletről a Triumetal-gerinccel (Hrubo-gerinccel, hrebeň Hrubô), keletről a Furkota-tornyok gerincével (hrebeň Furkotských veží) és Zerge-háttal (Kozí chrbát) határolva; a korlátozás nem vonatkozik a Kriván-vállra (Rameno Kriváňa) december 21-től március 20-ig, ha a beszállást a Furkota-hágón (Furkotské sedlo) keresztül közelítjük meg;

A Nyugati-Tátra teljes területe.

A hegymászó és sziklamászó tevékenység feltételei

1.
Hegymászást kizárólag a nemzeti hegymászó szövetségekben tömörült hegymászók végezhetnek az alábbi feltételek betartása mellet:

2.
A turista- és tanösvények mellett a jelzés nélküli ösvényeken az időszakos lezárás idejében is közlekedhetnek, de azokat csak II. és nehezebb nehézségű hegymászótúra beszállásához hagyhatják el úgy, hogy a választott útvonal természetvédelmi szempontból a lehető legkíméletesebb legyen. Gerincvándorlások esetében a túra nehézségi fokozata lehet II-es, kivéve a Kopa-hágó–Fehér-tavi-csúcs és a Nagy-Morgás–Késmárki-csúcs gerincszakaszokat. Az I. és II. nehézségű utakat nyári időszakban csak szükség esetén és csak lejövetelre használhatják. Téli időszakban (december 21 - március 20) I. és II. nehézségű túrák mindkét irányban végezhető, ha a terepet téli kiképzésre használják.

3.
A hegymászó köteles magánál tartani szövetsége érvényes igazolványát, és felkérésre bemutatni a természetvédelmi hatóság, valamint a nemzeti park azon alkalmazottainak, akik rendelkeznek természetvédelmi őr jogaival avagy természetvédelmi őrök. Érvényes igazolvánnyal nem rendelkező személyt hegymászó-oktatónak kell kísérni.

4.
Szálláshelyen kívüli éjszakázás nem engedélyezett. Szervezett hegymászócsoportoknak rendelkezésre áll a poduplaszki-völgyi magashegyi táborozóhely. Teljesítmény-orientált hegymászó tevékenységnek van fenntartva, tehát nem a nagyközönségnek. Igényesebb, többnapos túrákat (pl. a főgerinc téli végigmászása stb.) előre írásban jelenteni kell a Tátrai Nemzeti Park igazgatóságának.

5.
Túrára induló hegymászók kötelesek a szálláshely vagy a táborozóhely túrakönyvébe bejegyezni a tervezett túra irányát és célját. Ha megadják a visszatérés várható időpontját is, akkor ezen időpont 6 órával történő meghaladása egyben a hegyi mentőszolgálat felé beavatkozási kérelmet is jelent. Szervezett utaknál a túravezető a visszatérés tervezett időpontja elteltekor köteles a túra további résztvevőivel a hiányzó mászó csapat keresésére indulni.

6.
Az 1-5 pontokban felsoroltak értelemszerűen a sziklamászásra is érvényesek.

Mire jogosít az Österreichischer Alpenverein igazolványa a szlovák oldalon?

- Az Österreichischer Alpenverein nem nemzeti hegymászó szövetség (nem is tagja az UIAA-nak), tehát nem jogosít hegymászó tevékenység folytatására a Magas-Tátra szlovák oldalán.

- Az ÖAV tagsági kártya egyik egyértelmű előnye a tagsághoz járó biztosítás. Baleset esetén a hegyimentőknek kell bemutatni, őket ugyanis csak a kártya érvényes megléte érdekli.

- Az ÖAV tagsági kártya másik előnye a szálláskedvezményhez való jogosultság.

Az információ a következő honlapról származik:
A cikket írta: Vsanya, 2011.01.03
A cikkhez tartozó képek: